Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a primit până acum trei cereri de adjudecare a brandului Elodia dar nu a aprobat niciuna. Prima dintre ele aparţine unei firme din Bucureşti, cea de-a doua a venit din partea lui Cristian Cioacă, soţul avocatei dispărute iar ultima cerere a fost depusă tot de un Cioacă, patronul unui SRL din Piatra Neamţ.
Verdictul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci e clar: înregistrarea mărcii Elodia poate fi făcută doar cu consimţământul Elodiei Ghinescu, atâta timp cât aceasta nu a fost declarată moartă. Abia după stabilirea decesului juridic, moştenitorul Elodiei Ghinescu (indiferent că este vorba de Cristian Cioacă sau altcineva) poate înregistra această marcă fără nicio problemă. La fel de bine poate înregistra marca Elodia orice alt solicitant care primeşte acordul moştenitorului.
“Este vorba despre inregistrarea unui nume patronimic. O astfel de marcă nu poate fi înregistrata decât cu acordul persoanei respective şi sub condiţia ca respectiva persoană să se bucure de renume în România. Această aprobare poate să îmbrace diverse forme juridice, de la un simplu acord până la un certificat de moştenitor. “, explică Ovidiu Dinescu, purtător de cuvânt OSIM.
Elodia Ghinescu a fost dată dispărută în august 2007 iar poliţistul Cristian Cioacă, reţinut iniţial pentru omor dar eliberat de instanţă după mai puţin de 48 de ore, este în continuare cercetat. Anchetatorii aşteaptă declararea juridică a decesului Elodiei Ghinescu, care se poate înregistra numai la cinci ani de la data dispariţiei acesteia (în august 2012), asta dacă, între timp, trupul său nu apare. Din acel moment, moştenitorul Elodiei, indiferent că este Cristian Cioacă sau altcineva, va putea înregistra această marcă şi va putea profita de toate drepturile ce decurg din deţinerea ei.
Trei cereri de adjudecare a Elodiei
Prima cerer