Dezvelirea monumentului Conrad Haas, precursorul savanţilor care au creat racheta modernă, va avea loc la 1 martie, de la ora 12.00, la Sala de Expoziţie a Bibliotecii Academiei Române.
Întrebaţi despre Conrad Haas, inventatorul rachetei în trei trepte, cei mai mulţi dintre sibieni vor răspunde indicând în primul rând o stradă aflată în Oraşul de Jos. Există însă şi localnici care cunosc realizările acestei personalităţi, mai cu seamă datorită acţiunilor de conştientizare desfăşurate în ultimii ani.
Născut în 1509 în Dornbach, azi cartier al Vienei, Haas a fost un guard imperial de artilerie, şeful arsenalului cetăţii Sibiu între 1556 şi 1579, anul morţii sale. Este autorul unei lucrări despre rachetele în mai multe trepte, considerată prima de acest fel din lume.
Provenind dintr-o familie înstărită a ramurii Haasenhof, a urmat cariera militară începând din 1529, ca urmare a invaziei turcilor. Ajuns ofiţer la curtea imperială de la Viena, a fost trimis în 1551 la Sibiu (pe atunci Hermannstadt), împreună cu trupe austriece, având misiunea de a întări apărarea cetăţii. În acea perioadă oraşul a fost înconjurat de o nouă centură de fortificaţie şi s-au creat depozite de muniţie. În 1556, generalul Johann Baptist Castaldo s-a retras, împreună cu armata sa, însă Conrad Haas a rămas aici, fiind numit şef al arsenalului oraşului.
Experimente în premieră
Haas a realizat în laboratorul său de la Sibiu experimente legate de rachetele în trepte, rachetele-bumerang, materialele combustibile solide şi lichide. Rezultatele studiilor sale se află în manuscrisul început în 1529 şi încheiat în 1569, cunoscut sub numele de Coligatul de la Sibiu. Legat în piele, alături de alte lucrări deţinute de Haas, manuscrisul este scris în germana medievală şi este însoţit de schiţe în diferite culori.
Pe pagina de gardă s