Localul El Bulli, aflat de cinci ori în fruntea clasamentului celor mai bune 50 de restaurante din lume, se închide definitiv în 2011, a anunţat maestrul bucătar care l-a făcut celebru, Ferran Adrià, potrivit „The New York Times“.
La finalul lunii ianuarie, Adrià spunea că va închide temporar restaurantul, între 2012 şi 2014, dar între timp a ajuns la concluzia că-i este imposibil să-l mai redeschidă.
Restaurantul din localitatea Roses (Spania) se închidea oricum câte şase luni în fiecare an, pentru a-i permite maestrului bucătar să inventeze tehnici de gătit revoluţionare, în special în domeniul gastronomiei moleculare.
Înlocuit de o academie
La finalul săptămânii trecute, Adrià a anunţat însă că va închide definitiv El Bulli pentru că el şi partenerul lui, Juli Soler, pierd câte jumătate de milion de euro pe an. „Cred că ne-ar plăcea să vedem banii investiţi într-un proiect mai ambiţios decât dezvoltarea conceptului şi spiritului El Bulli", a spus bucătarul.
Maestrul a anunţat că va deschide o academie culinară şi va finanţa burse pentru a-i descoperi pe cei mai talentaţi bucătari din lume.
De când a venit la El Bulli, în 1983, Feran Adrià a transformat un restaurant cu specific franţuzesc într-unul dintre cele mai cunoscute laboratoare gastronomice din lume, celebru pentru îndrăzneala cu care maestrul reinventa bucătăria. Un exemplu celebru este reţeta sa de pui cu sos curry, în care puiul era în stare lichidă, iar sosul, în stare solidă.
Restaurantul se va deschide, pentru şase luni, la 15 iunie anul acesta şi se va închide definitiv în decembrie 2011. Pe lista de aşteptare pentru cele 60 de locuri din local sunt înscrise 3.000 de persoane.