Fostul comisar european pentru industrie, germanul Gunter Verheugen, a declarat într-un interviu online acordat cotidianului Spiegel că deşi România şi Bulgaria sunt arătate cu degetul ca fiind o pată pe imaginea Uniunii Europene, lucrurile nu stau chiar aşa.
Cum i-a răspuns Verheugen reporterului care a afirmat că "nimic nu a afectat reputaţia Uniunii aşa de mult cum a făcut-o aderarea României şi a Bulgariei": "Sunt conştient de acest lucru. Dar dacă aş fi întrebat care stat membru are cele mai mari probleme cu crima organizată, nu m-aş gândi prima oară la România şi Bulgaria. În orice caz, ceea ce este sigur este că aderarea lor la Uniune a încurajat în România şi Bulgaria procesul de maturizare democratică de care încă este nevoie acolo."
Vorbind despre reticenţa faţă de viitoarele valuri de aderare la UE, Verheugen a mai declarat pentru Spiegel: "Ar fi o greşeală fatală. Aş vrea ca politicienii germani să recunoască succesul valurilor de integrare din 2004 şi 2007. Dacă neglijezi rezultatele pozitive şi arăţi cu degetul doar la pretinşii copii-problemă România şi Bulgaria - care, apropo, nu sunt ele aceia - e normal ca oamenii să devină suspicioşi când aud de noi aderări la UE"
Verheugen: "Nu m-aş gândi în primul rând la Bulgaria şi România ca cele mai corupte ţări din UE"
Ce a mai spus Verheugen:
- UE are nevoie de o armată. Este o iluzie să crezi că poţi conduce politicile globale prin asistenţă umanitară şi diplomaţie. UE nu va avea un rol global atâta timp cât va fi doar o "forţă moale". Europa are 2 milioane de soldaţi dar nu este în stare să trimită într-o misiune 60.000.
- UE nu are o viziune. Nu există un consens privind limitele extinderii şi rolul pe care vrem să îl jucăm în lume
- Americanii aşteaptă de la Europa să se implice mai mult în afacerile globale, dar nu suntem pregătiţi să facem a