Cercetătorii chinezi au scos la lumina zilei aproximativ 3.000 de urme de dinozauri, care au populat, în urmă cu 100 de milioane de ani, regiunea care poartă astăzi denumirea de Shandong Zhucheng sau "oraşul dinozaurilor", cum mai este cunoscut, adăposteşte în prezent 30 de situri arheologice şi - se spune - este cea mai mare "mină" de rămăşiţe fosilizate ale animalelor preistorice.
Arheologii au excavat trei luni pentru a scoate la suprafaţă urmele paşilor de dinozauri - este vorba de cel puţin şase specii, iar lungimea amprentelor variază de la 10 la 80 de centimetri. Curios este faptul că toate urmele par să se îndrepte în aceeaşi direcţie, notează profesorul Wang Haijun de la Academia de Ştiinţă din China. Să fi fost un grup care migra spre alte ţinuturi? Sau dinozauri erbivori care fugeau din calea unor prădători sau a unor pericole naturale? Întrebările rămân deocamdată fără răspuns, cercetătorii insistând că este nevoie de timp şi analize laborioase pentru a oferi verdictul final.
"Oraşul dinozaurilor" şi-a căpătat notorietatea internaţională în anii 1960. Două decenii mai târziu, aici a fost descoperită cea mai mare fosilă de hadrosaurid din lume, un erbivor înalt de aproximativ opt metri, denumit "dinozaurul cu cioc de raţă". Săpăturile au continuat, iar în prezent, China se poate lăuda, şi pe bună dreptate, cu "o avere" de aproximativ 50 de tone de fosile scoase din sit-urile de la Zhucheng.
Chinezii fac astăzi cercetări de elită în ţara lor, investind miliarde de dolari în domenii precum arheologia şi paleontologia. Proiecte sunt cu nemiluita, după cum remarcă un corespondent al cotidianului The Washington Post. Comunitatea ştiinţifică internaţională şi-a îndreptat privirea, în ultimul deceniu, înspre China, unde au fost descoperite tot mai multe rămăşiţe de dinozauri. Din China a venit vestea, în martie 2009, că uni