* Premierul spune că pentru revocarea lui Costea de la conducerea EximBank "procedura e complicată", dar va acţiona dacă salariul lui nu va ajunge cât al unui secretar de stat
Indemnizaţiile de zeci de mii de euro de la Fondul Proprietatea şi plăţile compensatorii de sute mii de euro în caz de revocare din funcţie au readus în prim-plan beneficiile de care se bucură directorul EximBank, Ionuţ Costea, cumnatul social-democratului Mircea Geoană. Mai nou, după ce el a rămas pe post în ciuda ieşirii PSD de la guvernare, premierul Emil Boc îi sugerează să ceară singur Consiliului de Administraţie o tăiere consistentă de salariu, de la 21.000 de euro la 1.000.
În caz contrar, procedurile de revocare din funcţie pentru Ionuţ Costea vor fi declanşate, chiar dacă "este şi acolo o procedură extrem de complicată până schimb un director de bancă". "Poate ar fi un gest elegant de a repeta ceea ce a făcut Ionuţ Popescu, tocmai pentru a da un semn de solidaritate în aceste vremuri grele cu toţi românii. Dacă nu, vom face la un moment dat acest lucru, dacă nu se va lua şi acolo decizia de a avea salariu redus conform unor salarii de la stat", a spus prim-ministrul, la postul OTV.
Spinos subiect de campanie, Costea este mai bine plătit ca Isărescu
Dar cine este Ionuţ Costea. Cunoscut opiniei publice pentru relaţia de rudenie cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, directorul EximBank este, de aproximativ un an, unul dintre cei mai bine plătiţi angajaţi la stat din România. La stat, deoarece peste 95% din acţiunile Eximbank sunt deţinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Din această cauză, Costea a ajuns una dintre temele de atac în campania electorală pentru Preşedinţie, fiind considerat unul dintre punctele vulnerabile ale liderului social-democrat.
Astfel, în octombrie, Traian Băsescu declara că EximBank, ar fi trebuit să