Prin comparaţie, cea mai mare pensie de stat acordată în regim normal este de 6. 500 de lei, o pătrime din pensia maximă. Iniţiativa guvernului de a „băga la apă” pensiile cu regim special din România nu îi sperie peste măsură pe beneficiarii acestora.
În această categorie intră persoane retrase din activitate care au activat în magistratură, armată, poliţie, personal din aviaţie sau parlamentari. Hunedoreanul Simion Câmpean este un pilot de avion, în prezent pensionat. Câmpean nu crede că cineva i-ar putea diminua pensia. „Nu mă agit din cauza măsurilor anunţate de Guvern. Este drum lung până aşa o lege să ajungă să producă efecte. Dacă va fi cazul, voi acţiona în judecată statul român. Din câte cunoştinţe juridice am eu, nu am cum să pierd un proces în situaţia dată. În plus, mi se pare mie o nesimţire să numeşti «pensie nemimţită» cei 1.000 de euro, în echivalent, pe care-i primesc după o viaţă petrecută la manşa avionului”, a declarat hunedoreanul.
Venituri la extrem
Potrivit datelor existente la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Hunedoara, cea mai mare pensie înregistrată în judeţul nostru este de 28.000 de lei lunar. Potrivit lui Ionel Ciobanu, directorul coordonator al instituţiei, ea aparţine unui navigator aerian. Două pensii, de 20.000 de lei, respectiv 15.000 de lei, ocupă locurile doi şi trei în topul pensiilor speciale plătite prin CJP Hunedoara. Într-un top 10 judeţean al celor mai mari pensii speciale plătite, primele patru locuri sunt ocupate de foşti angajaţi în aviaţie, urmaţi de şase foşti magistraţi. Pensia de pe locul 10 este ultima formată din cinci cifre. Ea are valoarea de 10.000 de lei.
Cea mai mare pensie de stat normală este de 6.500 de lei şi aparţine unui fost director de întreprindere. Există şi un parlamentar pensionar care, pentru un singur mandat, primeşte o pensie de 3.500 de lei. Cea mai mică pensie acorda