Obţinerea unui credit a devenit o misiune aproape imposibilă. Catalogate drept prea darnice în urmă cu doi ani, băncile sunt acum mult prea restrictive. De ce nu aleg calea de mijloc?
În căutarea clientului perfect, băncile au acordat puţine credite anul trecut şi doar acelora cu un istoric bun de plată. Şi pe bună dreptate! Cine mai este dispus să-şi cumpere casă sau maşină când n-are siguranţa locului de muncă şi ce bancă îşi mai asumă riscul să dea un împrumut oricui intră pe uşă?
Au greşit băncile în 2008 când ofereau credite mult prea uşor? Politica exagerat de restrictivă din prezent sugerează că da. Greşesc şi acum impunând condiţii draconice de împrumut? Poate că da. Dar băncile nu îţi vor da niciodată un răspuns tranşant la aceste întrebări. "Mediul bancar nu a făcut decât să reacţioneze la realităţile impuse de contextul economic", este explicaţia lui Cătălin Pârvu, director general executiv la Piraeus Bank.
Între largheţea din urmă cu doi ani şi restricţiile din prezent este greu de găsit o cale de mijloc. Dar drumul pare să se îndrepte deja într-acolo. Pentru că 2010 va fi anul unei uşoare reveniri a creditării iar arma principală a băncilor va fi scăderea dobânzilor la credite, posibilă ca urmare a relaxării politicii monetare a Băncii Naţionale. Reducerea dobânzilor nu este însă suficientă.
Deşi se aşteaptă condiţii mai bune de împrumut, băncile vor avea în continuare puţini clienţi atâta vreme cât există nesiguranţa locului de muncă iar numărul restanţierilor creşte în continuare. Tocmai de aceea, băncile pun mare preţ pe criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un client. Acestea se uită atent la domeniul în care lucrezi şi tipul angajatorului.
Sunt considerate sectoare cu risc ridicat comerţul, construcţiile, auto, transporturile şi imobiliarele. Pentru bănci clientul perfect provine din IT,