O categorie nouă de medicamente experimentate în Statele Unite scade nivelul acidului uric în doar câteva ore. Deşi experienţa cu astfel de medicamente este încă limitată, noile tratamente pentru gută şi-au dovedit superioritatea faţă de cele folosite în prezent, spun specialiştii.
Cele mai noi cercetări realizate la Universitatea Pennsylvania, SUA, arată că febuxostatul, o substanţă activă ce intră în compoziţia Adenuricului şi Uloricului, este mai eficient decât allopurinolul, medicamentul utilizat cel mai frecvent în tratamentul pacienţilor cu hiperuricemie (nivel crescut al acidului uric în organism) şi gută.
De asemenea, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Duke, SUA, au descoperit că medicamentul experimental Pegloticase este o alternativă viabilă în cazul pacienţilor care nu tolerează tratamentul cu allopurinol şi probenecid.
„Experienţele cu medicamente noi indicate în tratamentul gutei sunt încă limitate. Scopul terapiei este de a depăşi episodul acut manifestat prin dureri severe, prin înroşirea şi prin umflarea articulaţiilor. Aceasta presupune în primul rând administrarea de antiiflamatoare nesteroidiene de tipul indometacin sau diclofenac şi de colchicină", spune medicul specialist în medicină internă şi reumatologie Daniela Opriş de la Spitatul Clinic „Sf. Maria" din Bucureşti.
Medicamentele inhibă acţiunea unor enzime
Tratamentul cu Uloric (febuxostat) este indicat în cazurile de hiperuricemie cronică, primind în urmă cu un an aprobarea forurilor competente reprezentate de Agenţia Americană pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor (FDA).
Medicamentul inhibă acţiunea unor enzime responsabile de producerea acidului uric şi, la fel ca Adenuricul, care conţine aceeaşi substanţă activă şi care este deja disponibil în farmacii, este recomandat în tratamentul de lungă durată al gutei cronice.
Astfel, pe