Bucureştenii pot scăpa acum de uleiul şi de untura uzate, dar şi de margarina şi untul stricate, fără să mai iasă din casă. Centrul de colectare se află pe strada Icoanei, nr. 98, în sectorul 2, dar acesta oferă servicii de colectare, manipulare şi transport gratuit de la locuinţă.
„Cetăţeanul trebuie să ştie care sunt problemele legate de acest deşeu. Este mai simplu să pună uleiul într-o sticlă sau într-o găletuşă şi să ni-l dea nouă, decât să îl arunce în reţeaua de canalizare“, a spus George- Cezar Stoehr, administratorul societatăţii Stoehr Mineral & Vegetal Oil, care se ocupă de colectare.
„Acum nu le oferim oamenilor bani pentru că strâng uleiul uzat şi îl aduc la noi, însă acest aspect este în discuţie“, a adăugat George- Cezar Stoehr.
Uleiul ajunge la strung
În plus, şi cantităţile de ulei expirat din marile lanţuri de magazine ajung la centrul de colectare din strada Icoanei. După sunt ridicate de la cetăţeni, grăsimile şi uleiurile uzate merg la prelucrare şi ajung apoi la strung şi la utilajele hidraulice.
„Prelucrarea înseamnă curăţirea uleiului de mizerie, de apă şi de resturi menajere. Uleiul este tratat apoi în diverse produse finite, precum Biodiesel, glicerină sau emulsii de ungere pentru industrie“, a explicat George- Cezar Stoehr.
Potrivit administratorului Stoehr, uleiul este prelucrat în Austria de o singură firmă, dar, pe lângă aceasta, alte două firme fac emulsii în România. „Colectarea în sine nu este profitabilă, însă prelucrarea uleiului este cea care aduce câştiguri“, a concluzionat administratorul societatăţii Stoehr Mineral & Vegetal Oil.