Dacă la noi în presă tema nu a fost abordată, iată că o abordează presa rusă. „Politologii consideră că a fost început proiectul unionist, dar unirea Republicii Moldova cu România ar duce la destabilizarea Europei de Est…În timp ce România lucrează să pregătească opinia publică pentru proiectul unionist, Rusia urmărește în tăcere evenimentele care au loc”, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de unimedia.md. Nu vreau să abordez aici tema destabilizării Europei de Est, ci pe cea a proiectului unionist. Ruşii aduc în favoarea teoriei că acesta ar fi demarat împrumutul nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat de România Chişinăului, scoaterea sârmei ghimpate de pe graniţă, renunţarea la sintagma “limba moldovenească” în favoarea limbii române şi încă alte câteva semne. Eu personal nu văd niciun semn că “s-ar pregăti opinia publică din România pentru proiectul unionist”, dar ideea merită luată în calcul.
În urmă cu trei ani şi ceva, foştii mei colegi de la Cotidianul, Mihai Nicuţ, Vlad Macovei, Iulian Enache şi Ionuţ Tudorică (sper că nu am uitat pe cineva) făceau un calcul: cât ar costa pentru România unirea cu Moldova. Calculele lor, chiar dacă făcute în mare, le dădeau o sumă de aproximativ 30-35 de miliarde de euro în primii cinci ani. Cam 5% din PIB pe an, estima atunci ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu (ce coincidenţă! şi atunci, şi acum). Fireşte, mulţi patrioţi le-au sărit în cap la vremea aceea: cum pot să pună un preţ pe un ideal al ţării? Era însă un exerciţiu care merita făcut. Nici nemţii din Germania de Vest nu sunt, după atâta vreme, prea fericiţi că au cheltuit 100 de miliarde pe an pentru a integra Germania de Est. Iar diferenţele de nivel de trai rămân, mulţi estici tânjind după vremurile apuse.
De ce vreau să vă propun această temă de dezbatere: nu cred că România se va uni cu Moldova, cel puţin nu în viitorul apropiat. Mi s