În timp ce românii din străinătate profită de fiecare vizită acasă pentru a trece pe la cabinetul stomatologic, în Italia, un medic român încearcă să se impune în faţa concurenţei puternice. Preţurile la serviciile stomatologice din ţările occidentale sunt considerabil mai mari decât cele din România. De aceea, o parte dintre imigranţii români care revin, anual, în ţară au început să programeze, printre altele, şi vizite la stomatolog.
În Italia, la Padova există, de puţină vreme, un medic stomatolog român care practică această meserie şi încearcă să se adapteze condiţiilor de criză. Regretul său este că, până acum, nu mulţi dintre românii stabiliţi în zonă au apelat la serviciile sale.
Doctorul Bruno Dragota are 42 de ani şi este originar din Drobeta Turnu Severin. După 14 ani de carieră în sistemul sanitar românesc, a decis să emigreze în Italia. Prima vizită a fost într-un concediu. Apoi, în 2007, după ce România a aderat la Uniunea Europeană, iar condiţiile de migrare şi de muncă în alte state s-au mai relaxat, a decis să rămână în Italia.
Cu diplomă de doctor, lucrător în fabrică
Începutul său în Peninsulă nu a fost la fel de uşor. Până când documentele şi diplomele sale de specialitate au obţinut echivalentul în legislaţia Italiană, doctorul a fost nevoit să lucreze şi în fabrică, pentru a se putea întreţine.
“În Italia am venit în 2006, doar pentru un scurt concediu. Am descoperit faptul că îmi pot echivala studiile şi am posibilităţi sigure de a profesa. M-am întors în 2007 cu gândul de a rămâne şi a-mi practica meseria, Italia având o plajă largă de posibilităţi. Timp de doi ani însă, am lucrat ca mecanic în fabrică, pentru a mă întreţine pe perioada în care trebuia să-mi echivalez studiile şi să susţin examenele. În plus, aveam nevoie şi de documentele de rezidenţă”, rememorează românul