Asociată, de-a lungul timpului, cu fel şi fel de afecţiuni, de la diabet la boli de inimă, lipsa de somn mai bifează un efect nociv asupra organismului. Cercetări recente stabilesc o legătură clară între cum dormim şi riscul de a deveni obezi.
Când nici ciorba de varză, nici jogging-ul, nici tabletele "miraculoase" nu conving cântarul să indice o greutate mai plăcută ochiului şi moralului, e limpede: de vină este oboseala. De vină pentru kilogramele în plus care nu se lasă duse sau care, din contră, se acumulează. Ar fi simplu să fie exact aşa - mai multe ore de somn pentru o siluetă mai suplă. Însă cercetări realizate în SUA de experţii de la National Sleep Foundation arată că, deşi somnul nu slăbeşte, odihna insuficientă sau nesatisfăcătoare poate creşte riscul instalării obezităţii. Explicaţia - pe parcursul nopţii, organismul nostru se "resetează", hormonii îşi iau avântul necesar pentru ziua următoare, iar în rol îşi intră funcţiile specifice "vieţii nocturne", prin care nu se înţeleg însă ieşirile le bere până la ore mici.
De ce oboseala poate duce la îngrăşare? Funcţiile rinichilor şi ale intenstinelor îşi scad turaţia pe durata nopţii. Hormonii care se îngrijesc de metabolism şi de nivelul la care percepem senzaţia de foame îşi modifică acţiunea atunci când dormim. Studiul american arată că somnul ţine în frâu nivelul grelinei, hormon responsabil pentru senzaţia de foame. Tot somnul menţine la un nivel ridicat leptina, un hormon care ţine organismul departe de gândul că ar avea nevoie de ceva calorii. Altfel spus, somnul ne menţine supli, iar lipsa lui are o contribuţie importantă la creşterea în greutate. Experimentele au demonstrat că limitarea odihnei nocturne îndeamnă organismul să solicite un aport suplimentar de 900 de calorii în fiecare zi.
Dincolo de beneficiile asupra siluetei, somnul activează şi alte mecanisme