Legătura între cele două ţări se va face pe un pod peste Prut reconstruit în 2005. În urmă cu 66 de ani a mai existat un pod din fier însă a fost aruncat în aer de trupele germane. Autorităţile din cele două ţări au obţinut în 2000 o finanţare de 11 milioane de euro de la Comisia Europnenă pentru a deschide aici un punct vamal.
Republica Moldova, căreia i-au revenit 8 milioane de euro din 11, a reuşit să construiască şi partea de pod care-i revenea dar şi o vamă impunătoare. României nu i-au mai ajuns bani şi pentru vamă. Aşa că temporar vama a fost amenajată în opt containere de plastic, şi asta după ce preşedintele Traian Băsescu a promis autorităţilor din Republica Moldova că pe 15 febriarie la Rădăuţi Prut va fi deschis un punct de trecere al frontierei.
Lucrările au fost fâcute în timp record, de doar două sâptâmâni, şi au fost astăzi inaugurate de Ministrul Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga, singurul oficial de la Bucureşti care a venit la deschiderea vămii.
Din partea Republicii Moldova a fost prezent premierul Vladimir Filat care a fost şi primul cetăţean care a tranzitat cele două vămi: Rădăuţi Prut şi Lipcani. „Bine v-am regăsit după 66 de ani" a spus Filat după ce i-a fost pusă pe paşaport viza de intrare în România.
La întoarcerea în Republica Moldova, premierul moldovean l-a invitat pe Vasile Blaga să taie împreună cu cleştele din gardul de sârmă ghimpată care despart cele două state.
Câteva bucăţi din gard au fost luate pentru a fi făcute cadou preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc şi oficialilor de la Chişinău. „Pentru fostul preşedinte al Republicii Moldova am pregătit un colac de sârmă ghimpată" , a glumit premierul moldovean.
Vladimir Filat a ţinut să precizeze că este inadmisibil ca între două ţări să mai existe gardrui de sârmă ghimpată, mai ales că Republica Moldova vrea să adere în U.E. @N