Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a declarat că scutul american antirachetă ar putea fi inclus într-un sistem de apărare al NATO, atât la nivel de comandă, cât şi de control.
"Evident că se pune problema NATO, a extinderii elementelor de scut, care există oricum în statele NATO. Din acest punct de vedere, poate sud-estul Europei era o excepţie, până acum. Deci, se pune problema creării şi a unui scut antirachetă NATO, care a fost în discuţie şi la Summit-ul de la Bucureşti. Nu cred că va fi un al doilea, cred că există posibilitatea ca acest scut - şi urmează să se ia decizii la viitoarele summit-uri NATO - să fie absorbit în conceptul NATO de scut antirachetă, inclusiv la nivel de comandă şi control", a declarat Maior la postul public de radio, citat de NewsIn.
Şeful SRI a mai spus că găzduirea elementelor scutului antirachetă în 2015 reprezintă o evoluţie semnificativă a securităţii naţionale.
"De aici trebuie pornit, chiar şi în evaluarea potenţialelor riscuri sau probleme de percepţie, care mai pot apărea în legătură cu această dezvoltare. Pornim de la faptul că vom avea un plus de securitate, pentru că realitatea strategică ne arată, şi nu trebuie să privim static lucrurile, trebuie să le privim în perspectivă, inclusiv pe termen mediu şi lung, că ameninţarea cu rachete cu rază scurtă sau medie de acţiune, rachete balistice, va deveni o problemă tot mai stringentă, pe termenii menţionaţi", a spus George Maior.
Maior a mai spus că până în prezent în România nu era niciun sistem de apărare, menţionând că viitorul scut antirachetă va avea numai rol defensiv. "Nu văd cum un sistem pur defensiv, cum este acesta, să poată crea, în schimb, o problemă de fond, în relaţiile noastre pe spaţiul estic, având în vedere natura, repet, derivată şi din tehnologie, dar şi din concept, ca atare, a acestui scut în sens pur d