Ramona Acatrinei a avut o adolescenţă marcată de conflictele familiei sale, dar a depăşit-o cu succes. Numărul micuţilor abuzaţi fizic sau emoţional creşte de la an la an. Specialiştii spun că scandalurile îi pot afecta puternic pe copii.
Telefonul Copilului, 116 111, permite sesizarea oricărui abuz sau problemă socială cu care se confruntă micuţii. Statisticile publicate la începutul lui 2010 de Asociaţia Telefonul Copilului arată că numărul cazurilor de abuz semnalate la nivel naţional a crescut cu 75 la sută, în 12 luni.
În Banat, numărul apelurilor prin care au fost sesizate abuzuri asupra copiilor a crescut cu şase la sută în ultimul an. Apelurile sunt date de multe ori direct de către copii, iar numărul micuţilor care au sunat la telefonul destinat lor a crescut cu 174 în 2009, faţă de 2008. Ramona Acatrinei a simţit pe pielea şi în inima ei ce înseamnă certurile şi abuzul emoţional din familie. „De când mă ştiu eu, am auzit certurile lor, cuvintele lor de jignire. Am crescut copil frustrat şi complexat. Nu aveam prieteni în jurul meu şi eram foarte răutăcioasă”, a povestit Ramona Acatrinei.
„Mi-e ruşine că-mi eşti tată”
Tânăra a mai spus că drama familiei o adusese într-o stare în care a ajuns să îşi urască tatăl. „I-am spus de multe ori în faţă «Te urăsc şi mi-e ruşine că-mi eşti tată». Pur şi simplu «musteam» de frustrare şi de răutate faţă de el”, a mai spus tânăra. Suferinţele mamei sale o afectau direct pe Ramona, care se îmbolnăvea la fiecare ceartă a părinţilor. „Mama nu a fost niciodată fericită, iar certurile lor mă afectau atât de mult încât mă durea burta de emoţii când se certau şi mă temeam ca tata să nu o lovească pe mama”, a mai spus tânăra de 28 de ani.
Situaţia din casă a făcut-o pe Ramona o singuratică şi a dus-o în situaţia de a urî ideea de familie. Viaţa ei s-a schimbat însă, odată cu studenţia. „Am fost