Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene se reunesc luni seară şi marţi, la Bruxelles, pentru a dezbate cazul Greciei, în timp ce Banca Central Europeană înăspreşte tonul la adresa acestei ţări, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan. Majoritatea miniştrilor europeni se împotriveşte dorinţei BCE ca programul economic impus acum Greciei să fie mai aspru. Grecia a prezentat în urmă cu două săptămâni un program ambiţios de redresare fiscală, program aprobat de Comisia Europeană şi supus acum atenţiei miniştrilor a căror majoritate consideră că documentul actual este o bună bază de lucru.
Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene se reunesc luni seară şi marţi, la Bruxelles, pentru a dezbate cazul Greciei, în timp ce Banca Central Europeană înăspreşte tonul la adresa acestei ţări, transmite corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan (audio).
Majoritatea miniştrilor europeni se împotriveşte dorinţei BCE ca programul economic impus acum Greciei să fie mai aspru.
Grecia a prezentat în urmă cu două săptămâni un program ambiţios de redresare fiscală, program aprobat de Comisia Europeană şi supus acum atenţiei miniştrilor a căror majoritate consideră că documentul actual este o bună bază de lucru.
Conform acestuia, deficitul public al Greciei ar trebui să scadă de la 12,7% din PIB la 4% anul acesta, iar în 2011 la pragul admis de 3%, cum stipulează Pactul de Stabilitate al zonei euro.
Îndelung dezbătută, această limită de 3% din PIB, contestată din nou în prezent de Germania, care ar dori să o schimbe constituie totuşi un indicator destul de fidel al stabilităţii unei economii.
Grecia prezintă şi o datorie externă de 112% din PIB, or celelalte ţări ale zonei euro nu depăşesc 50% pentru aceeaşi datorie, de unde şi cazul falimentar al Greciei, care riscă acum să antreneze după sine şi restul economiilor europene.