Multe din analizele, comentariile, opiniile care sunt emise in acest moment fac referire la politicieni care, fie vor sa acceada la prima functie in partidul lor, fie vor sa schimbe ceva in societate, fie guverneaza, fie sunt purtatori de mesaje. Toti sunt descrisi ca fiind lideri politici.
Leadership-ul politic are legatura cu puterea. Printre cei mai importanti cercetatori care au definit puterea il dau ca exemplu pe renumitul profesor Robert A. Dahl care descria in articolul din 1957, "The Concept of Power", ecuatia puterii: "A are putere asupra lui B in masura in care il poate face pe B sa faca ceva ce B altfel nu ar face." Daca puterea este definita astfel, atunci conducerea este definita ca puterea exercitata de un individ, doi sau mai multi care lucreaza impreuna pentru a-i determina pe altii sa faca ceea ce in mod normal nu ar face.
Care este diferenta intre lideri si non-lideri, simplii detinatori de putere /functii?
in timp ce primii au capacitatea de a schimba/modifica/transforma lucrurile in societate, simplii detinatori de putere nu ii pot face pe ceilalti sa actioneze in directia aleasa de ei. Cuplul Basescu-Boc nu este singurul exemplul autohton care ne poate face sa intelegem mai bine aceasta distinctie, dar este relevant avand in vedere ca ei detin cele mai importante functii in stat.
Cine este Traian Basescu? A castigat presedintia PD in lupta cu fondatorul Petre Roman. De doua ori a fost ales primar al Bucurestiului. Ulterior, atat ca presedinte al partidului, cat si ca presedinte al Romaniei, a reusit sa aduca de doua ori PD/PD-L la guvernare. Aflat la al doilea mandat consecutiv de presedinte, Traian Basescu incearca sa-si impuna viziunea politica transformatoare. El vrea sa schimbe societetea, sistemul politic, se amesteca in sistemul social si cel economic. Vrea sa fie transformator, dar nu poate f