Ca măsură de luptă împotriva contrabandei, magazinele din aeroporturi şi de la graniţe nu mai pot vinde băuturi alcoolice tari şi nici ţigări în regim duty-free. Astfel de activităţi au fost interzise printr-un ordin al Ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, publicat vineri în Monitorul Oficial. „În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activitatea de comercializare de
Ca măsură de luptă împotriva contrabandei, magazinele din aeroporturi şi de la graniţe nu mai pot vinde băuturi alcoolice tari şi nici ţigări în regim duty-free. Astfel de activităţi au fost interzise printr-un ordin al Ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, publicat vineri în Monitorul Oficial.
„În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prevederilor prezentului ordin, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activitatea de comercializare de mărfuri în regim duty-free vor lua măsuri în vederea lichidării stocurilor de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase şi produse de tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel încât la expirarea acestui termen să nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free astfel de produse”, se arată în actul normativ.
De asemenea, cei care deţin magazine duty-free nu au voie nici să transfere de la un magazin la altul produsele aflate pe stoc.
Din preţul de aproape 10 lei al unui pachet de ţigări din categoria cea mai vândută, taxele (TVA şi acciză) reprezintă aproape 80%. Iar scumpirile repetate şi accentuale din ultimele două-trei luni au determinat creşterea contrabandei, inclusiv prin cumpărarea de produse în cantităţi mari din duty-free-uri.
Ce găsiţi în duty-free-urile din România?
După interdicţia aplicată comercializării de ţigări şi băuturi alcoolice tari, oferta magazinelor