"Cuvintele sunt sunete făcute din aer", spunea Tristano pe patul de moarte în cartea lui Antonio Tabucchi, iar aşa cum spunea Liviu Rebreanu "oamenii comunică între ei prin semne convenţionale şi astfel şi-au făcut iluzii deşarte că se înţeleg. În realitate fiecare atribuie celorlalţi ceea ce simte dânsul şi atâta tot".
Când cuvintele nu au mai avut loc pentru că nu şi l-au creat, a rămas tăcerea. Tăcerea celor care, neauziţi de nimeni, comunică prin semne.
În spatele unui impozant centru de bancă, fix în mijlocul oraşului Piteşti, părintele Onu a reuşit să aducă surdomuţii în biserica lor. Construită pe fostul loc al casei parohiale care a fost dărâmată,
biserica surzilor adună în fiecare duminică la slujbă acei credincioşi strânşi într-o comunitate mică în care se simt bine şi simt că-i aparţin.
LITURGHIA SEMNELOR
Slujba nu diferă cu nimic de cea ţinută vizavi, în biserica pentru auzitori. Doar că lipsesc cuvintele. Înlocuite treptat de gesturi şi mimica feţei. În altar sunt patru preoţi. Şi pentru că este o biserică pentru surzi, altarul este nemascat, este la vedere. Dacă nu se aude, trebuie să se vadă ce se întâmplă. Trei dintre preoţi sunt surdomuţi. Un al patrulea a învăţat limbajul mimico-gestual după ce, pe băncile facultăţii, s-a apropiat de colegi de-ai săi surdomuţi. Le-a învăţat nevoile, suferinţele şi lipsurile.
"Ucenic" al părintelui Onu, a învăţat limbajul mimico-gestual şi astăzi ţine slujbe pentru surdo-muţi. E straniu pentru tine, ca cel ale cărui urechi ţi-au auzit multe şi nevrute în viaţă, să priveşti o mână de oameni care sorb din privire fiecare gest, fiecare semn de înălţare şi coborâre, de linişte şi nelinişte, de zâmbet în colţul gurii sau de tristeţe şi amorţeală în degetele mâinii. Se transformă totul într-un spectacol deschis pentru inimă. Auzul n-are de-a