REFORMA EDUCAŢIEI. La cinci luni de la lansare, organismul înfiinţat de Coaliţia pentru Universităţi Curate a înregistrat şi primele succese în rezolvarea neînţelegerilor din mediul universitar. Sursa: Reuters
Cum se echivalează în România o diplomă obţinută în SUA? Simplu: trebuie să dai încă o dată toate examenele de la finalul fiecărui an de studiu, apoi pe cel de licenţă, şi să faci educaţie fizică, timp de doi ani, într-o instituţie de învăţământ superior din ţară.
De aceste obstacole s-a lovit şi Maria Petran, o clujeancă care a vrut să-şi echivaleze diploma de psiholog, obţinută la o universitate de peste Ocean. Şi-a depus dosarul de echivalare, iar răspunsul primit de la Ministerul Educaţiei, după patru luni de aşteptare, nu a făcut decât să-i spulbere visul de a profesa curând în ţară: trebuie să susţină 33 de examene, să-şi dea licenţa şi să urmeze cursuri de sport doi ani. Dezamăgită, fata a încercat să-şi echivaleze documentul de studii şi în Marea Britanie. Răspunsul favorabil a venit rapid, prin e-mail.
Pentru a le da o lecţie autorităţilor, Angela s-a adresat, totuşi, Avocatului Educaţiei, organism înfiinţat la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, de Coa liţia pen tru Universităţi Curate, cu scopul de a media conflictele dintre absolvenţi şi profesori, pe de o parte, şi reprezentanţii sistemului românesc, de cealaltă parte. Până acum, nici acesta nu a reuşit să găsească o soluţie la problema ei.
A mediat însă cu succes două conflicte şi pregăteşte soluţii pentru alte 25. Petiţionarii sunt absolvenţi de universităţi precum „Spiru Haret”, ale căror diplome sunt refuzate la angajare, şi cadre didactice concediate abuziv sau cărora li se îngrădeşte avansarea.
„CLIENŢI” DIN GENERAŢII DIFERITE
Studenţi şi profesori, egali în lupta cu sistemul
Un lucru simplu,