Majoritatea firmelor au avut de suferit anul trecut, iar perspectiva pentru anul în curs nu este una încurajatoare
Câştiguri mult mai mici, chiar pierderi, concedieri în masă, insolvenţă şi faliment - coordonatele intervalului trecut
Intrăm din ce în ce mai mult în 2010 şi deja avem o imagine cât mai clară asupra situaţiei create, în 2009, de un climat economic, care a erodat toate pieţele, companii mari şi mici, iar efectele sociale negative au fost cele care au lăsat un gust şi mai amar, faţă de ce s-a întâmplat în anul trecut.
Acum, când trag linie, majoritatea companiilor anunţă rezultate care nu sunt deloc pe placul unor şefi de afaceri, obişnuiţi cu câştigurile mari din anii precedenţi, din 2005 şi până la începutul lui 2008, cu un 2007 de excepţie, al unei economii care a cunoscut o expansiune fără precedent, în era postdecembristă a României. Antreprenorii români şi cei care au venit să-şi dezvolte afacerile, pe "o piaţă cu un potenţial enorm" (aşa cum era caracterizată România de expaţi), afişau, în intervalul respectiv, rezultate în creştere ale unor afaceri "înfloritoare", ale unor patroni care îşi frecau mâinile, în semn de prosperitate. Cu atât mai mult evoluţiile din 2009, prezentate acum, sunt de-a dreptul ruşinoase, comparativ cu cele trecute, care însă dezvăluie slăbiciunile unor strategii create în pripă, fără a lua în calcul marjele de risc şi fără (cel mai grav) să includă în planurile lor şi soluţii în situaţii de "cataclism economic", respectiv criza economică.
Afaceri construite pe credite garantate cu active a căror valoare actuală nu mai acoperă, nici pe jumătate, viziunile de dezvoltare ale oamenilor de afaceri. Toate acestea afectează şi acum activităţile companiilor, care preferă să fie rezervate când vine vorba de viitor, iar puţinele previziuni nu sunt deloc aducătoare de fericire. Revenirea şi stabilirea