DREPTURI. Românii care şi-au pierdut jobul, au terminat perioada de şomaj sau nu au niciun venit pot beneficia de servicii medicale contra unor sume modice. Sursa: Arhiva EVZ
Un român care nu are asigurare de sănătate şi doreşte să beneficieze de servicii medicale în sistemul public trebuie să achite 246 de lei, în condiţiile în care nu a lucrat în ultimii cinci ani.
O persoană care termină perioada de şomaj şi nu se angajează are însă posibilitatea să se asigure plătind 33 de lei lunar, de la 1 martie. Se poate alege şi varianta plăţii trimestriale sau anuale. Există, de asemenea, şi varianta asigurărilor medicale la companii private.
„Mi-am făcut asigurarea după ce am ajuns în spital”
Pavel Niculae are 50 de ani şi de mai bine de trei ani şi-a pierdut locul de muncă. După ce a avut dureri cumplite de stomac, a ajuns într-un spital de urgenţă din Capitală şi a rămas internat.
A fost momentul în care şi-a pus problema că are nevoie de asigurare medicală pentru a nu fi nevoit să plătească spitalizarea. Cu sprijinul rudelor, care au umblat pentru a-i face rost de acte, acum este asigurat.
„Am avut nevoie printre altele de o adeverinţă de la Administraţia Financiară de care aparţin cu domiciliul din care să rezulte că nu am avut venituri în ultimii cinci ani şi a trebui să achit mai puţin de 300 de lei. A fost de umblat, însă acum nu îmi mai fac griji că aş putea fi pus să plătesc mult dacă mai ajung în spital”, explică bărbatul.
5,5% din salariul minim pe economie
În afară de salariaţi şi categoriile speciale scutite, cum sunt copiii, studenţii, cei asistaţi social etc., orice cetăţean ar trebui să contribuie, teoretic, la fondul public de asigurări de sănătate.
„Cei care nu au venituri şi vor să devină asiguraţi trebuie să plătească 5,5% din salariul