M-as opri din finantarea statului si as credita mai degraba afaceri private viabile, insa problema in aceste zile este cum sa ne asiguram ca o afacere este sustenabila si are potential pe termen lung, afirma Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR.
El spune ca banii acumulati in banci pe seama cresterii economisirii in ultimele douasprezece luni ar trebui dusi in investitii, nu in titluri de stat.
Seful BCR afirma ca managementul bancii tocmai a aprobat strategia de creditare pentru urmatorii ani. In primele noua luni din 2009 soldul creditelor acordate de cea mai mare banca de pe piata a scazut cu peste 300 mil. euro fata de nivelul de la sfarsitul lui 2008. In acelasi timp, activele financiare detinute pentru tranzactionare (titluri de stat) au crescut de 4,5 ori in lei, pana la 241 mil. euro. Bruynseels spune ca BCR a putut continua creditarea pentru ca s-a concentrat pe finantarea de proiecte de investitii si nu pe imprumuturi legate de cash-flow-ul generat de o companie.
Unul dintre canalele de crestere a creditului privat ar fi cofinantarea fondurilor europene, iar BCR discuta in prezent cu experti guvernamentali crearea unui sistem care sa permita reducerea la 20% a colateralului cu care un antreprenor trebuie sa participe la un proiect finantat cu bani de la UE.
"Este crucial ca Romania sa atraga cele 30 mld. euro de la UE, iar gradul redus de absorbtie de pana acum constituie unul dintre principalele puncte slabe ale tarii. Trebuie insa ca si antreprenorii sa se miste mai bine si sa nu mai porneasca de la ideea ca tinta ideii lor de business este doar sa ia banii UE, ci sa gandeasca planuri pe termen lung."
Bancherul afirma ca nu lichiditatea este acum problema care ar tine creditarea pe loc, ci lipsa increderii clientilor, astfel ca nu considera necesar ca BNR sa mai reduca rezervele minime obligatorii.
El estimea