Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI, în contextul scăderii veniturilor cu 5,4% faţă de 2008 şi majorării cheltuielilor cu 1,4%, potrivit MFP. Potrivit acordului stand-by încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, deficitul bugetar trebuia să respecte anul trecut o ţintă anuală de 36,5 miliarde de lei,
Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI, în contextul scăderii veniturilor cu 5,4% faţă de 2008 şi majorării cheltuielilor cu 1,4%, potrivit MFP.
Potrivit acordului stand-by încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi alte instituţii financiare internaţionale, deficitul bugetar trebuia să respecte anul trecut o ţintă anuală de 36,5 miliarde de lei, respectiv 7,3% din PIB.
"Veniturile bugetului general consolidat au fost în 2009 de 156,6 miliarde de lei, în scădere cu 5,4% comparativ cu anul precedent, în principal ca urmare a reducerii încasărilor din impozitul pe profit (-8,9%), precum şi a celor din TVA (-16%) şi a taxelor vamale (-31,9%)", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Încasările din impozitul pe venit au crescut
Pe de altă parte, încasările din impozitul pe venit au crescut cu 0,3%, veniturile din accize au urcat 14,2%, iar cele din impozite şi taxe pe proprietate cu 3,8%.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat anul trecut la 193 miliarde lei, în creştere cu 1,4% faţă de 2008, în contextul în care costurile cu personalul au fost cu 2,4% mai mari, în principal din cauza majorărilor salariale aprobate în semestrul al doilea din 2008.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus @N