Elevii de clasa a XII-a au început, astăzi, bacalaureatul, cu proba orală la limba şi literatura română şi aptitudini de comunicare. Sursa: EVZ
Examenul a început la ora 9. Din cauza unei pene de curent, trei comisii de examen din judeţul Satu Mare şi una din Neamţ au apelat la subiectul de rezervă.
Din cauza numărului mic de participanţi, examenul a fost amânat pentru mâine, în 25 de centre din ţară.
Peste 83.200 candidaţi sunt înscrişi la examene, potrivit Ministerului Eeducaţiei şi Cercetării. Este pentru prima oară când examenul de bacalaureat are loc în timpul anului şcolar şi tot pentru prima dată subiectele nu au fost anunţate pe Internet înainte, deşi, din partea unor profesori există suspiciuni că sunt aceleaşi de anul trecut.
Cu subiecte vechi sau noi, elevii vor face din nou dovada că au învăţat pe de rost cărţile de comentarii din vânzarea cărora editurile scot mulţi bani.
Elevii nu primesc note şi nici calificative admis/respins. Profesorii examinatori stabilesc nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă a candidaţilor.
Peste 3.000 de poliţişti supraveghează unităţile de învăţământ unde se desfăşoară examenul naţional de bacalaureat, proba orală.
Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică a Universităţii Ovidius din Constanţa, profesor Wladimir-Georges Boskoff, premiat, anul trecut, pentru pedagogie crede că de vină pentru felul nesănătos în care învaţă elevii sunt şcoala şi lipsa reală de reformă în sistem.
Şcoala nu formează gândirea
Şcoala, pentru că nu le formează elevilor deprinderea de a înţelege şi îi împinge să reproducă lucruri învăţate pe de rost. Iar lipsa de reformă se oglindeşte în manualele greoaie şi în programa complicată.
„Nici măcar matematica predată