Dacă funcţiile se dispută deja, data alegerilor interne în PDL e încă incertă. Sursa: Arhiva EVZ
Ceea ce au stabilit liderii partidului este ca şefiile Tineretului şi Femeilor să se decidă după schimbarea statutului şi realegerea lui Emil Boc ca preşedinte.
Ultima variantă discutată la vârful PDL este cea a alegerilor în două tranşe.
Prima, în mai, pentru votarea noului statut şi alegerea preşedintelui partidului - la care Boc nu are contracandidat -, plus a preşedinţilor executivi.
A doua, în septembrie, pentru restul funcţiilor la vârf, după ce se refac taberele din teritoriu.
Formula ar fi una de compromis în condiţiile în care filialele din Transilvania cer alegeri până în iunie, iar tabăra miniştrilor încearcă să amâne disputele până în toamnă.
Tir pe miniştri
Presiunile pentru alegeri rapide au ca ţintă minimalizarea şanselor ca actualii miniştri să prindă vreo funcţie de primă mână.
Între cei vizaţi sunt, în principal, Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi Gabriel Sandu sau Elena Udrea. Filialele din Transilvania mizează pe actualul val de nemulţumire al majorităţii liderilor din filiale pentru modul cum s-au împărţit secretarii de stat şi agenţiile de la centru, dublat de blocajul din deconcentrate.
De cealaltă parte, miniştrii trag alegerile spre toamnă, când şefii din judeţe vor fi mai uşor de momit cu bani de la guvern.
În varianta divizării alegerilor, discutată în prezent potrivit unor surse din PDL, în mai-iunie ar urma să aibă loc Convenţia Naţională pentru votarea no ului statut şi reconfirmarea lui Boc, pe bază de moţiune.
Dispute sunt însă la nivelul funcţiilor luate „la pachet” cu cea de preşedinte. Dacă în prezent preşedinţii executivi sunt votaţi automat odată cu liderul, ocupând primele locuri pe