Foştii militarii vor solicita comandamentului Alianţei Nord-Atlantice să oblige guvernul să le păstreze intacte pensiile de serviciu. Sursa: Agerpres
Nemulţumiţi de faptul că veniturile de care se bucurau până acum le vor fi reduse odată cu intrarea în vigoare a legii unice a pensiilor, militarii în rezervă ameninţă că vor cere intervenţia comandamentului NATO pentru a-şi păstra privilegiile. „Comandantul nostru e NATO, nu preşedintele României, noi lui ne subordonăm. Aşa că România trebuie să respecte atât legislaţia NATO, cât şi pe cea a Uniunii Europene (UE)”, a explicat preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă, Mircea Dogaru.
Renta viageră, insuficientă
Potrivit acestuia, „nicăieri în lume militarii nu sunt puşi în aceeaşi lege de pensionare cu civilii. Şi asta pentru că ei nu muncesc la normă. Sunt la datorie 24 de ore din 24, nu au sărbători şi nici concedii”. De aceea, atât în statele UE, cât şi în cele membre NATO, anga jaţii din apărare, ordine publică şi siguranţă na ţională primesc pensii de serviciu, fie în baza unor legi speciale, fie în baza unor prevederi speciale dintr-o lege unică.
Cât despre ultima variantă de compromis oferită de executiv - care se referă la acordarea unei rente viagere pentru militarii care-şi riscă viaţa în teatrele de operaţiuni - aceasta e considerată insuficientă de către „rezervişti”.
COMPARAŢIE
Pensii speciale pentru militari în NATO şi UE
Atât militarii în rezervă, cât şi Consiliul Legislativ român susţin că în statele NATO şi UE pensia militară se calculează diferit faţă de cea civilă:
prin lege separată (Germania, Anglia sau SUA) sau printr-un capitol special din legea unică (Franţa, Italia, Grecia, Portugalia, Austria);
pensia reprezintă, în medie, 75%- 80% din ultima soldă (Germania, Anglia, Tur