Deficitul bugetar al Romaniei s-a incadrat in 2009 in tintele convenite cu FMI, se arata intr-un comunicat al Finantelor, remis HotNews.ro. „Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009 a inregistrat un deficit estimat de 36,4 miliarde lei, reprezentand 7,2% din PIB, fiind sub tinta anuala, in suma de 36,5 miliarde lei, stabilita prin acordul Stand - By incheiat cu FMI”, se arata in comunicat.
Documentul nu cuprinde date privind nivelul arieratelor, o serie de economisti avertizand ca tinta de deficit poate fi "ajustata" cu ajutorul arieratelor.
Criza a redus veniturile din impozitul pe profit, din TVA si din taxele vamale
Scaderea activitatii economice a facut ca volumul incasarilor din impozitul pe profit sa fie mai mic cu aproape 9% fata de 2008, incasarile din TVA au fost mai mici cu 16%, iar banii reprezentand taxele vamale au fost mai putini cu aproape o treime.
„Aceste reduceri au fost partial compensate de cresterea incasarilor din impozitul pe venit cu 0,3%, accize cu 14,2%, impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%.”, mai precizeaza comunicatul.
Potrivit reprezentantilor MFP, cheltuielile bugetului general consolidat s-au cifrat la 193,0 miliarde lei, respectiv o crestere de 1,4% fata de anul precedent.
Investitiile din 2009- 7% din PIB
Cele mai mari cresteri au fost reprezentate de cheltuielile cu dobanzile (crestere de 66%), din cauza volumului mai mare de imprumuturi la care a apelat Statul. Cresteri consistente au fost si pe segmentul cheltuielilor cu asistenta sociala, de aproape 10 miliarde de lei. Aceasta crestere fiind determinata de majorarea punctului de pensie si a acordarii pensiei sociale minim garantate.
Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 9,8 miliarde lei, fata de cele din anul precedent, ca ur