INTERNAŢIONAL. Mărimea reţelei de supraveghere a populaţiei a fost devoalată de un poliţist care a admis că unul din 33 de cetăţeni a fost recrutat ca informator. Sursa: REUTERS
Tovarăşul Liu Xingchen, adjunct al şefului poliţiei din districtul Kailu, Mongolia Interioară, a oferit curioşilor o imagine rară a modelului chinezesc de supraveghere a populaţiei, spunând că nu mai puţin de 12.093 de informatori civili stau la dispoziţia autorităţilor în regiunea cu doar 400.000 de locuitori. Într-un interviu acordat agenţiei guvernamentale de ştiri, Xinhua, oficialul a precizat că scopul vastei reţele de spioni e de a identifica „elementele dizarmonioase ce pot afecta stabilitatea”.
Extrapolat la nivelul întregii ţări, numărul informatorilor ar ajunge la 39 de milioane, adică aproximativ 3% din populaţia Chinei. Prin comparaţie, numărul informatorilor Stasi, poliţia secretă est-germană, ajungea la 2,5% din totalul populaţiei RDG. La Bucureşti, şefa Direcţiei de investigaţii din CNSAS, Germina Nagâţ, explica anul trecut, pentru „L'Express”, că există 500.000 de dosare de informatori recrutaţi în România comunistă, dar că numărul real al acestora a fost cu siguranţă mult mai mare.
Ochiul şi timpanul
În declaraţiile oferite agenţiei Xinhua, şi preluate de site-ul de ştiri „China Digital Times”, oficialul din districtul Kailu precizează că fiecare poliţist din Biroul de Securitate Publică are mi siunea de a-şi stabili câte 20 de informatori în comunitatea în care trăieşte, în sate, la locul de muncă sau în alte „arene sociale complexe”. Din start, numărul spionilor civili ajunge astfel la 10.000.
În plus, angajaţii din unităţile angajate în mod direct în combaterea criminalităţii, precum Departamentul de Securitate Internă, au la rândul lor obligaţia de a recruta alte cinci perechi de „ochi şi urechi”. „Ultimele s