Vlad Filat a fost primul basarabean care a trecut vama Rădăuţi -Prut imediat după inaugurare. Peste 300 de refugiaţi din Basarabia care au venit în România în al doilea război mondial au trecut Prutul pentru a-şi revedea familiile rămase acasă.Gardul de sârmă ghimpată de pe malul moldovean a fost tăiat şi va fi dat cadou autorităţilor române şi moldovene.
Ora 14.00
Premierul Republicii Moldova , Vlad Filat, împreună cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, au trecut Prutul şi au tăiat sârma ghimpată de lângă podul Lipcani-Rădăuţi-Prut. Filat consideră că păstrarea gardului de sârmă ghimpată este o ruşine în secolul 21 când graniţele Europei sunt deschise iar oamenii pot circula liber.
Bucăţi din gardul de sârmă ghimpată vor fi oferite cadou preşedintelui României, Traian Băsescu, premierului Emil Boc dar şi parlamentarilor moldoveni a mai precizat primul ministrul Republicii Moldova,, Lui Vladimir Voronin îi vom păstra un val de sârmă ghimpată,, a spus premierul moldovean.
Ora 13.30
Delegaţia Republicii Moldova condusă de premierul Vlad Filat a trecut Prutul pe podul Lipcani-Rădăuţi-Prut pentru prima dată după cel de al doilea război mondial când podul a fost distrus de nemţi. Premierul moldovean a fost vizibil emoţionat la întâlnirea cu românii dar şi cu cei peste 300 de basarabeni refugiaţi în perioada războiului. ,, Bine v-am regăsit după 66 de ani!", le-a spus premierul moldovean sutelor de persoane care l-au aşteptat pe malul românesc al Prutului.
Momentul este unul emoţionant şi pentru cei peste 300 de basarabeni refugiaţi în România în anul 1944. O parte dintre ei au fost deportaţi în Bărăgan dar alţii au rămas în localitatea Rădăuţi-Prut şi în satele judeţului Botoşani. Cu paşapoartele în mână aceştia se vor întoarce acasă după mai bine de jumătate de veac.
,, Eu sunt din Lipcani şi aveam 10 ani