Alimentele procesate nu sunt hranitoare
Metabolismul nu este pregatit pentru E-uri, ne avertizeaza specialistii. "Agricultura este intensiva si chimizata, solurile cultivate sunt saracite de macro si microminerale, alimentul este vitregit de nutrienti, saturat de aditivi alimentari de sinteza, de grasimi artificiale si proteine degradate. Niciun aliment procesat artificial nu este echivalent nutritional cu vreun aliment natural (integral neprocesat). Prin urmare, dincolo de aparente, resursele alimentare sanatoase s-au redus drastic", spune prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul general al Institutului de Cercetari Alimentare.
E-urile periculoase
E150, E172, E173, E141 - coloranti
E477 - emulsificator
E102 sau Tratrazina - colorant galben, foarte nociv, se gaseste in bauturi, mustar si gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
E110 sau Sunset yellow - colorant galben, este tot cancerigen si se afla in dulciuri, prajituri, budinci, diverse sucuri
E120 - colorant care provoaca alergii
E124 sau Ponceau 4R - colorant rosu, este toxic si produce tumori pe glanda tiroida. Acesta se gaseste in mezeluri.
E-uri cancerigene
E131, E123, E142 - coloranti
E211 - acid benzoic si derivatii sai, conservant. Este interzis in SUA, dar permis la noi si se afla in unele bauturi racoritoare
E213, E214, E215, E217 - conservanti. Sunt inclusi in continutul unor bauturi racoritoare
E230 - conservant
E621 - glutamatul de sodiu, potentiator de arome
E631, E632 si E633 - inozinati
E627, E628, E629 - guanilati
E634, E635 - rinoglucide (potentiatori de gust si aroma)
E-urile toxice
E220, E221, E222, E224! - Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, acesti sulfiti-conservanti produc b