Ungaria a renunţat să acceseze o nouă tranşă din împrumutul de 6,5 miliarde de euro primit de la Uniunea Europeană (UE), însă ajutorul va rămâne disponibil pentru cazuri de necesitate, a anunţat luni Comisia Europeană (CE), citată de AFP. "Mulţumită ameliorării situaţiei finanţării externe, Ungaria nu cere deblocarea ajutorului internaţional. Statul pare să fi reuşit să menţină deficitul la 3,9% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009, printr-o serie de măsuri de redu
Ungaria a renunţat să acceseze o nouă tranşă din împrumutul de 6,5 miliarde de euro primit de la Uniunea Europeană (UE), însă ajutorul va rămâne disponibil pentru cazuri de necesitate, a anunţat luni Comisia Europeană (CE), citată de AFP.
"Mulţumită ameliorării situaţiei finanţării externe, Ungaria nu cere deblocarea ajutorului internaţional. Statul pare să fi reuşit să menţină deficitul la 3,9% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2009, printr-o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor. Autorităţile continuă să implementeze programul de politică economică, care a îmbunătăţit încrederea investitorilor şi a redeschis accesul pe pieţele financiare internaţionale", se arată într-un comunicat al CE.
Ungaria a refuzat, de asemenea, în noiembrie 2009 să acceseze o tranşă din împrumul Uniunii.
Statul, puternic afectat de criza mondială, a obţinut un credit de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), UE şi Banca Mondială pentru a face faţă retragerilor de capital. Ungaria a fost primul stat din UE care a primit ajutor financiar internaţional.
Din împrumutul acordat de Uniune, autorităţile de la Budapesta au accesat câte două miliarde de euro în decembrie 2008 şi martie 2009 şi 1,5 miliarde de euro în iulie.
"Fondurile rămase sunt disponibile şi pot fi utilizate în caz de nevoie", precizează CE. Programul de asistenţă europeană rămâne valabil, îns