Institutul „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului în România a cerut, într-o scrisoare adresată conducerii Festivalului de la Berlin, stoparea imediată a proiectării filmului „Portretul luptătorului la tinereţe”, în regia lui Constantin Popescu. În scrisoarea amintită se atrage atenţia asupra faptului că „Ion Gavrilă-Ogoranu a făcut parte din Mişcarea Legionară din România, Frăţia de Cruce Negoiul, fiind un militant al acestei organizaţii cu caracter fascist, antisemit şi rasist. Regizorul român spune însă că personajele nu au echivalenţe în realitate, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok.
Dacă ne luăm după notele date de criticii de cinema în ziarul berlinez „Der Tagesspiegel”, atunci dintre filmele care au rulat în primele 4 zile ale festivalului, noua creaţie a lui Roman Polanski „The Ghost Writer” ar ocupa primul loc în acest top neoficial, transmite corespondentul RFI la Berlin, William Totok.
Cel mai complex film care a rulat însă pînă acum în cadrul programului oficial a fost cel al lui Martin Scorsese „Shutter Island”, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, alături de Ben Kingsley şi Max von Sydow.
Despre „Shutter Island” s-ar putea spune că exprimă esenţa întregii opere cinematografice a maestrului Scorsese.
Acţiunea filmului se derulează într-o atmosferă de mare densitate psihologică, în care teama, groaza şi nesiguranţa individului, expus necunoscutului misterios, capătă dimensiuni existenţiale, de o factură înrudită cu scrierile lui Franz Kafka. Personajul central, un poliţist interpretat de Leonardo DiCaprio, este şi victimă şi făptaş, devenind o minge în mîinile unor forţe anonime, a unui aparat din care face parte, dar din care doreşte, în acelaşi timp, să şi scape. Insula pe care se află internaţi infractori periculoşi, bolnavi mintal, devine simbolul izolării totale, locul unde nu se-ntîmplă nimic şi