Aflaţi cum să citiţi corect etichetele alimentelor sau dacă e bine să le consumaţi aproape de expirare. Procesul de fabricaţie, tipul de ambalare, condiţiile de depozitare şi de transport sunt elementele după care se stabileşte termenul de valabilitate al unui produs.
Acesta nu este standard, fiind stabilit de fiecare producător în parte, pe baza unor teste care ar trebui să fie foarte riguroase. Atenţie la produsele care au înscris pe ambalaj „Expiră la...”! Au o perisabilitate ridicată şi este interzis consumul lor după expirare. În schimb, un produs care expiră în ziua cumpărării nu prezintă niciun risc, deoarece „companiile care respectă standardele de calitate declară întotdeauna un termen de garanţie mai mic decât cel real”, afirmă Camelia Hoinărescu.
Simulări în condiţii ideale şi defavorabile
„Alimentele-test după amba lare sunt păstrate în diverse con diţii care simulează situaţii cu care produsul se întâlneşte între terminarea producţiei şi până ajunge la consumator. Se simulează atât condiţii ideale, cât şi cele defavorabile - cum ar fi fluctuaţiile de temperatură şi umiditate. Pe mostrele testate se efectuează probe de laborator la intervale de timp bine definite pe fiecare tip de produs, pentru a se determina gradul de degradare în diverse stadii, şi se compară cu standardele admise prin lege. Termenul de garanţie se stabileşte nu după condiţiile ideale, ci după un scenariu real pe care îl suportă produsul până la consumare”, susţine Camelia Hoinarescu, Marketing& Development Manager al companiei Agroli Group, care comercializează pro duse din carne şi ouă.
Specialista mai spune că din termen se scade un număr de zile/ luni, astfel încât, dacă cineva consumă produsul la puţin timp după expirare, să fie în afara unui pericol major.
„De exemplu, să zicem că am testat pieptul de pui ambalat l