Preţul reabilitării unui pacient cu surditate profundă este mic pe lângă cel al întreţinerii unei persoane cu handicap. Sursa: EVZ
Medicul Sebastian Cozma lucrează de 10 ani în domeniul implanturilor cohleare. I-au trecut prin mână mii de copii cu probleme de auz, greu de diagnsoticat, dar tuturor le-a dat o şansă în recuperare. În prezent, medicul are în grijă 90 de copii cu implanturi pentru ureche, la Spitalul de Recuperare de la Iaşi.
EVZ: În ce constă implantul cohlear? Unde se fixează acesta?
Sebastian Cozma: Implantul cohlear este un dispozitiv ultraperformant care înlocuieşte toată urechea. El constă în două părţi, o piesă implantabilă total, un receptor- stimulator şi un portelectrod care este inserat în cohlee şi care stimulează electric nervul auditiv. A doua parte este cea externă, care conţine procesorul de sunet, unul sau mai multe microfoane, antena de transmisie a semnalului către partea internă şi sursa de energie (baterii sau acumulator). Partea internă se fixează la nivelul osului temporal, sub piele, iar partea externă este detaşabilă, la fel ca ochelarii, şi se poziţionează în spatele urechii.
Cum funcţionează implantul cohlear?
Sunetele sunt recepţionate de microfonul procesorului extern, acestea sunt procesate digital la nivelul procesorului de sunet, iar semnalul rezultat este transmis părţii interne prin intermediul antenei. Aceasta va reconverti semnalul preluat, astfel încât, în final, electrozii care au fost plasaţi în cohlee vor transmite nervului auditiv impulsuri electrice. Audiologul care se ocupă de reabilitarea pacientului verifică şi adaptează aparatul după nevoile fiecărui pacient.
Cît costă un astfel de implant?
În România, un implant cohlear costă între 20.000 de euro şi 26.000 de euro. Întreţinerea ulterioară a implantului nu este însă acoperită de programul n