Competitiv, necostisitor şi puţin pretenţios, doctorul român este un suplinitor bun pentru colegii săi francezi. Firmele de recrutare din Franţa vânează medici români care să acopere deficitul de pe piaţa muncii din Hexagon. Majoritatea ajung în zona rurală, refuzată de francezi.
REPORTAJ EXCLUSIV Coşmarul din maternitate al unei mame cu tripleţi
Citiţi şi: Serviciul meu: scormonirea la groapa de gunoi
Sylvain Blondin, reprezentantul firmei de recrutare „Centrul European de Formare şi Consiliere" (CEFC) din Franţa, a venit în România într-un turneu de recrutare de medici tineri. Duminica trecută, el a ajuns la Cluj-Napoca.
Pentru fiecare medic plasat în Franţa, CEFC încasează 50.000 de euro de la angajator şi alţi 8.000 de euro de la medicul transferat. Acesta din urmă îşi recuperează în scurt timp investiţia, dat fiind că salariul lunar al unui medic în Franţa nu coboară sub 3.000 de euro şi poate ajunge până la 20.000.
Cabinete moderne la ţară
Criza de medici în Hexagon este, potrivit lui Blondin, una acută şi a dat naştere unei reţele internaţionale de „vânători de capete" care caută medici în toate ţările din nordul Africii şi în Europa de Est. „Medicul român nu este mai puţin pregătit decât cel francez. Câştigă doar mai puţin. Noi nu am avut nicio problemă de acomodare cu medicii pe care i-am instalat în Franţa", a subliniat Blondin.
În acest moment, spune specialistul francez, deficitul de medici pe piaţa muncii din Franţa se ridică la peste 100.000 de persoane. Nevoia va creşte în următorii trei ani, odată cu pensionarea unei treimi din personalul medical îmbătrânit.
Majoritatea solicitărilor sunt pentru medici de familie, în special din zona rurală. „Francezii nu sunt încântaţi să lucreze la ţară", explică Blondin. Pentru a-i atrage în comune, primarii pun la bătaie cabinete echipate ultramodern, în