Mai multe state membre vor creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani sau chiar mai mult, în Danemarca, această limită de vârstă fiind aplicată încă din 2007, potrivit cotidianului Le Figaro.
Sub presiunea crizei din Grecia, Spania a anunţat la finalul lui ianuarie un plan de austeritate şi a ridicat vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani. Măsura a creat numeroase controverse, 84% dintre spanioli fiind împotriva acesteia, potrivit unui sondaj apărut în cotidianul El Pais. Sindicatele au anunţat deja o acţiune de protest pentru 23 februarie.
Dacăîn Spania vârsta de pensionare a depăşit 65 de ani, În România, ea ar urmă să atingă acest prag abia în 2030, dacă este adoptată Legea unitară a pensiilor. Potrivit legii dezbătute în Parlament, vârsta de pensionare ar urma să crească la 65 de ani până în 2030 şi să fie egală pentru bărbaţi şi femei. Măsura este contestată de sindicate, care ameninţă cu proteste.
Reforma pensiilor, o măsură pentru acoperirea golurilor din buget
Şi în Grecia, reforma pensiilor este una dintre măurile luate de autorităţi pentru a acoperi golurile din buget. Guvernul a propus ca până în 2015 vârsta medie de pensionare să crească cu doi ani, la 63 de ani. Olanda a prezentat, în octombrie, un proiect pentru ca vârsta de pensionare să urce de la 65 la 66 de ani până în 2020 şi la 67 de ani până în 2025.
Pensionarea la 67 de ani, aplicată încă din 2007 în Danemarca
În Danemarca, pensionarea la 67 de ani este deja o realitate încă din 2007, la fel ca în Norvegia, ţară în care cetăţenii pot, însă, intra în sistemul de pensionare anticipată de la 62 de ani. În schimb, Finlanda, care intenţiona anul trecut să ridice vârsta de pensionare la 65 de ani, de la 63 de ani în prezent, a trebuit să dea înapoi la presiunea sindicatelor.
În Suedia, ieşirea la pensie la 65 de ani este aplic