Firmele la care sunt acţionari majoritari sau minoritari trei dintre membrii cabinetului Boc se regăsesc pe lista neagră a datornicilor. Portăreii au început deja procedurile de executare silită. Sursa: EVZ
1 /.
În timp ce guvernul încearcă să scoată bani din piatră seacă, înfierând firmele care nu-şi achită datoriile la buget, trei miniştri au omis să achite dările companiilor la care sunt acţionari. La finele lui 2009, firmele în acţionariatul cărora se găsesc cei trei miniştri ai cabinetului Boc apăreau în executare silită, cu datorii la stat de peste 700.000 de lei.
Dacă Elena Udrea, ministrul turismului, acuză încurcături în sistemul Agenţei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi pune pe masă un certificat de atestare fiscală, Radu Berceanu, şeful de la Transporturi, invocă un proces purtat şi pierdut cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj. Doar ministrul muncii, Mihai Şeitan, dă vina pe criză. Prinşi pe picior greşit, miniştrii promit să se achite de datorii în cel mai scurt timp posibil, pentru a scăpa de penalităţi.
„Mi-aţi dat o veste proastă”
Ministrul muncii deţine 12,2% din firma Guild-Broker de Asigurare SRL, la care a lucrat până în februarie 2009, când a devenit consilierul premierului Emil Boc. La sfârşitul anului trecut, firma avea datorii la stat de 245.482 de lei, potrivit datelor centralizate de site-ul ANAF. Peste jumătate din sumă constituie dări către bugetul asigurărilor sociale.
„Nu am ştiut, mi-aţi dat o veste proastă. Ştiu doar că situaţia financiară nu este dintre cele mai bune, din cauza crizei”, a explicat Şeitan. Directorul firmei, Romeo Jantea, promite că datoriile vor fi plătite luna aceasta. „Firma nu se află în situaţia de executare silită. Trecem printr-o perioadă în care întârzierile, atât în încasări, cât şi în plăţi, fac parte din realitatea economi