Oraşul transilvănean şi-a consolidat poziţia de lider pe segmentul spaţiilor de acest tip. În ciuda recesiunii, marile companii şi-au continuat activitatea în spaţiile industriale şi de producţie din Cluj. Doar firmele mici au ales să-şi transfere operaţiunile în alte oraşe.
Pe piaţa clujeană, zona în care se află cele mai multe spaţii industriale, anul trecut n-a mai fost finalizat nici un nou proiect de investiţii din cele anunţate a fi încheiate ori demarate în acest an, conform unui raport al firmei clujene de consultanţă imobiliară Grup de Lux.
Asta nu înseamnă însă că activitatea de producţie s-a oprit în Cluj. „Nu există nicio nisă de piaţă care să fi rămas descoperită. Există firme pe fiecare segment, există concurenţă. Piaţa rămâne una dinamică, ori acest fapt include intrări şi ieşiri de firme", precizează Lacrima Andreica, marketing manager în cadrul Grup de Lux. Astfel, cererea în sectorul spaţiilor industriale s-a păstrat la un nivel rezonabil, ea venind mai ales din partea companiilor mari.
Firmele de mai mici dimensiuni au ales să-şi transfere activităţile în oraşe cu chirii reduse, precum Braşov sau Sibiu. Totuşi, anul 2009 a adus şi în Cluj o scădere a preţurilor la închirierea halelor noi sau cu suprafeţe mai mari de 1.000 de metri pătraţi.
Chirii mai mici cu 40% la Braşov
În unele situaţii s-a ajuns chiar la scoaterea la vânzare a unor parcele de terenuri pe care ar fi urmat să fie dezvoltate astfel de spaţii. Diferenţa faţă de alte zone ale ţării rezidă în marja de diminuare a chiriilor şi în momentul în care au survenit scăderile. De pildă, în primul trimestru al anului 2009, spaţiile industriale din Braşov s-au închiriat la valori cu până la 40% mai mici decât în 2008. Clujul a urmat acest trend al scăderilor de chirii mult mai târziu, respectiv în ultimele două trimestre şi cu un procent mai mic.
Dezvoltatorii