Atât Israelul, cât şi Palestina încearcă să-şi susţină dreptul de a locui pe disputatul teritoriu din Orientul Mijlociu. Pentru a se impune, cele două tabere se folosesc de urmele materiale ale istoriei. În Israel, misterioasa organizaţie „Elad“ controlează săpăturile din Ierusalim, în vreme ce palestinienii aruncă dovezi arheologice importante.
Arheologii din Ţara Sfântă glumesc de multe ori că profesiunea lor suferă de „sindromul Ierusalimului" (o tulburare psihică al cărei efect este că unii vizitatori ai oraşului au fantezii religioase obsesive).
Este foarte greu să rămâi un om de ştiinţă obiectiv când cercetezi locurile care au generat Vechiul şi Noul Testament şi unde un schelet, un os sau o fărâmă de lemn ar putea fi considerate dovezi ale povestirilor biblice, scrie revista Time.
Misterioasa „Elad"
La ora actuală, un caz extrem de amestec al credinţei cu ştiinţa ameninţă echilibrul spiritual precar al Ierusalimului, în condiţiile în care negocierile de pace din Orientul Mijlociu stagnează şi orice şoc provocat echilibrului religios ar putea crea un val de tulburări.
Şi un astfel de instrument acţionează, în pofida protestelor comunităţii ştiinţifice din Israel, ale palestinienilor şi ale unor oameni de ştiinţă din Occident. Este vorba de „Elad", o organizaţie a coloniştilor evrei de dreapta, care de patru ani controlează majoritatea săpăturilor arheologice din oraş.
Monede şi fragmente de lut descoperite în Ierusalimul de est
Condus de David Beeri, un fost membru al unui comandou israelian, „Elad" se bucură de sprijinul administraţiei Primului Ministru, al municipalităţii şi al Autorităţii Israeliene pentru Antichităţi (la rândul său parţial finanţată de această organizaţie). Fondurile „Elad" provin de la donatori care nu sunt numiţi oficial. Însă, potrivit presei israeliene, printre aceştia se găsesc câţi