Ziare financiare, bloguri de specialitate, analisti si brokeri, "insideri"… sau toate sursele impreuna? Ori poate nici una, ci doar propria intuitie? Analizam mai jos modul in care ar trebui "citite"… sursele de informare si distorsiunile pe care trebuie sa le evitati pentru a nu intra in randul turmei investitorilor… captivi.
Ziarele si site-urile financiare
Au cea mai mare viteza de reactie cand vine vorba de culegerea unor declaratii "din piata" si cea mai redusa capacitate de a surprinde esenta fenomenului. In Romania, mai ales, reporterii si redactorii sunt in mare parte abia iesiti de pe bancile facultatilor, fara o cunoastere aprofundata a domeniilor pe care le comenteaza, preferati pentru ca pot alerga mult, pe bani putini si n-au obligatii de familie care sa-i impiedice sa faca asta. Depind apoi de bunavointa surselor (daca vei critica o anumita institutie, poti renunta la viitoarele exclusivitati de acolo), asa cum publicatia in cauza depinde de bunavointa furnizorilor traditionali de reclama (vorbind de zona financiara, ne referim, in principal, la banci). Rezumand, informatia care vine prin presa financiara e de multe ori rudimentara, accentele si privirea critica sunt sublimate, iar capacitatea de anticipare – ca si inexistenta. Cand veti citi in presa ca preturile au urcat deja cu x% (mesaj subliminal: "Tu ce mai astepti, vrei sa ratezi balul profiturilor?") ori ca vedeta X a preluat un activ – se scrie mai rar despre notorietatea celor care fac exituri – (mesaj implicit: "Tu de ce nu faci la fel"?), e semn de multe ori ca trebuie sa va miscati repede in directia opusa.
Analistii si rapoartele lor minunate
Ii vedem de multe ori citati cand vine vorba de subiecte de larg interes (curs, inflatie, dar si politici monetare) si avem ocazia sa le vedem rapoartele preluate in diferite publicatii, neaparat cu un titlu continand un proce