Copiii care sunt lăsaţi în grija bunicilor prezintă un risc mai mare de a deveni supraponderali. Sursa: http://i.dailymail.co.uk
Un studiu amplu care a avut ca subiecţi 12.000 de copii în vârstă de trei ani arată că micuţii care sunt lăsaţi de părinţi în grija bunicilor 24 din 24 de ore au cu un risc de obezitate mai mare cu 34% faţă de aceia care sunt îngrijiţi de părinţi sau îşi petrec timpul în creşe sau grădiniţe.
De asemenea, aceeaşi cercetare britanică, citată de BBC, evidenţiază că, în cazul în care copii sunt lăsaţi în grija bunicilor numai câteva ore pe zi, riscul de a deveni obezi scade până şa 15%.
Cercetarea britanicilor de la University College din Londra a arătat ca factori favorizanţi obezităţii atât contextul socio-economic –cei mai mulţi copii care suferă de obezitate fac parte din familiile ale căror venituri sunt medii şi peste medii, ale căror mame au studii superioare şi funcţie de conducere -, dar şi mediul familial. Nu puţine sunt situaţiile în care cei mici sunt încurajaţi să mănânce de către rudele sau apropiaţii în grija cărora sunt lăsaţi în intervalul în care părinţii sunt la serviciu.
Cea mai bună alternativă
Specialiştii spun că este recunoscut faptul că bunicii s-au dovedit a fi cea mai bună alternativă pentru îngrijirea părintească şi, de aceea, tot mai multe cupluri aleg să le ofere părinţilor pensionari o slujbă de bonă full time.
Cu toate acestea, medicii avertizează asupra pericolului reprezentat de indulgenţa bunicilor şi lipsa de exerciţiu fizic asupra masei corporale a copiilor. Foarte frecvent se întâlnesc situaţii în care, pentru a-i motiva pe cei mici să fie cuminţi sau să îndeplinească diferite activităţi, bunicii apelează la recompensele alimentare care sunt, în majoritate, dulciuri sau alte alimente nesănătoase.
În acest sens, cercetă