Oamenii de afaceri consideră că în Uniunea Europeană creşterea economică nu va depăşi 1,5% în 2010, după scăderea de 4,1% din 2009. Stabilitatea fiscală şi financiară, împreună cu reducerea deficitelor bugetare, va ajuta crearea de locuri de muncă şi expansiunea economică.
Grupul de lobby al industriaşilor europeni, Business-Europe, care reprezintă interesele a 20 de milioane de întreprinderi mici, mijlocii şi mari, a atenţionat că situaţia economică rămâne fragilă şi nesigură. Ei au atenţionat că susţinerea redresării economice nu este suficientă şi că unele state se vor confrunta cu prelungirea recesiunii şi pe parcursul anului 2010.
Asociaţia patronală europeană a avertizat că datoria publică a statelor va continua să crească. Aceasta va ajunge la o medie de 80% din Produsul Intern Brut la sfârşitul acestui an, la nivelul celor 27 de state membre ale UE. „Pentru redresarea economică şi înfiinţarea de noi locuri de muncă este vital ca oficialii europeni să restabilească încrederea în finanţele publice şi să implenteze programul de reforme", a declarat Philippe de Buck, director general al BusinessEurope.
Reglementări ale pieţei financiare
Atacurile speculative trebuie să fie reduse, inclusiv prin reglementări la nivelul Uniunii Europe în scopul stabilităţii financiare şi fiscale, a comunicat grupul de lobby. Dar această abordare comunitară nu exclude responsablitatea fiecărui guvern în parte. Dezechilibrele fiscale trebuie să fie ţinute sub control de către guvernele naţionale, iar deficitele să fie monitorizate mai atent de Comisia Europeană.
Prognoza BusinessEurope pentru zona euro pentru inflaţia din 2010 este de 1,2%, în creşetere faţă de 0,3% în 2009. Consumul privat va creşte cu un ritm moderat de 0,3%.
Exporturile regiunii care corespunde monedei unice europene se va majora cu 4,7%, urmând unui declin de 13,4% în 2009.