Azi, la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, s-a desfăşurat Conferinţa de deschidere a proiectului Consolidarea eficienţei Inspecţiei Judiciare din România.
Obiectivul proiectului este îmbunătăţirea administrării justiţiei şi accesul la justiţie, prin consolidarea capacităţii Inspecţiei judiciare.
Astfel cum arăta în cadrul conferinţei dna. judecător Florica Bejinaru, Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii: „Consiliul este instituţia responsabilă pentru toate aspectele care privesc cariera magistraţilor, începând cu recrutarea, promovarea, răspunderea disciplinară sau excluderea din magistratură; îmi exprim încrederea că propunerile şi recomandările concrete care vor fi elaborate în cadrul acestui proiect vor crea premisele necesare pentru consolidarea capacităţii Inspecţiei Judiciare, a comisiilor de disciplină şi a secţiilor disciplinare ".
Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Consiliul General al Puterii Judiciare din Spania şi beneficiază de un buget 194.000 euro şi are o perioadă de implementare de 5 luni.
Proiectul se va desfăşura pe două componente principale, respectiv:
Componenta 1 - Analiza aprofundată a cadrului legal şi procedural care guvernează în prezent organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare din România
Experţii vor evalua dispoziţiile legale şi aspectele procedurale care guvernează activitatea Inspecţiei Judiciare. Experţii vor elabora un document de sinteză care va conţine propuneri pentru îmbunătăţirea legislaţiei şi procedurilor în domeniul Inspecţiei Judiciare.
Componenta 2 - Organizarea unei conferinţe internaţionale de două zile pe tema deontologiei profesionale a magistraţilor.
Inspecţia judiciară reprezintă una dintre priorităţile consiliului. România trebuie să implementeze în prezent un set complex de măsuri de reformă pentru consolidarea i