PSD intra in ultima saptamana inainte de congresul care ar putea duce la inca o ruptura de proportii din istoria, destul de zbuciumata din acest punct de vedere, a partidului, de la FSN incoace. Lupta pentru presedintia PSD este, poate, cea mai apriga din cele vazute vreodata la social democrati. Intr-un mod straniu, ea seamana izbitor cu alegerile prezidentiale de anul trecut.
Aceeasi polarizare in doua tabere certe, aceeasi inversunare, aceleasi mijloace si argumente fara substanta politica si menite exclusiv sa demoleze adversarul precum o ghioaga, aceleasi acuzatii de fraudare intoarse acum, ce ironie!, impotriva fraudatului de la prezidentiale.
In acest moment, doi dintre cei patru candidati cu sanse, par desprinsi in finalisti: Mircea Geoana si Adrian Nastase, ceea ce nu exclude totusi rasturnari spectaculoase.
Actualul presedinte mizeaza pe smecheriile procedurale gandite de Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie, incepand cu acest congres foarte rapid si distribuirea pe filiale a numarului de candidati, dar si pe modificarile de statut care sa-i permita votarea in bloc a echipei de conducere. In felul acesta, va unge 19 baroni pe functii de vicepresedinti, iar acestia, la randul lor, ii vor aduce voturile necesare mentinerii functiei. Sa nu uitam ca din 1703 de delegati, 225 sunt controlati de Vanghelie, iar fiefurile lui Mircea Geoana au capatat cel mai mare numar de delegati.
Ultimul care acuza frauda, dupa Miron Mitrea si Adrian Nastase, este Radu Podgoreanu, membru in Consiliul National al PSD, care i-a adresat duminica o scrisoare deschisa liderului social-democrat: "Siretlicul marunt cu votul pe liste inchise, prin care doriti sa cumparati obedienta catorva presedinti de organizatii nu tine cont ca in partid nu conteaza doar unii sefi vremelnici si baroni locali, ci masa membrilor de partid, care nu va urma