Lucrările de modernizare a salinei din Turda s-au urgentat pentru ca Elena Udrea şi Emil Boc să o poată inaugura mai repede. La trei săptămâni de la momentul festiv, gondolele nu funcţionează, camerele video nu sunt conectate, iar turiştii circulă liber pe un balcon neasigurat deasupra unui hău de 40 de metri.
Salina din Turda ar putea fi cea mai solidă bază de tratament balnear din România. Ar putea fi, pentru că potenţialul zonei este uriaş, iar ultimele investiţii de la salină te lasă cu gura căscată. În ianuarie 2008 începeau lucrările la un proiect de reabilitare fără precedent a minei, realizate prin fonduri PHARE, completate de contribuţia Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local Turda.
Teoretic s-au finalizat în decembrie 2009. Suma de şase milioane de euro avea să aducă în salină cele mai performante dotări. Lucrările s-au terminat, dar, la trei săptămâni de la deschidere, angajaţii nu mai ştiu cum să le explice turiştilor de ce roata cu gondole nu funcţionează, de ce unele porţiuni sunt închise şi de ce nu există măcar un aparat de cafea. Motivul este simplu, dar neoficial: inaugurarea s-a făcut rapid, cu mare tam-tam, iar panglica a fost tăiată de Emil Boc în persoană, cu Elena Udrea de-a dreapta, la sfârşitul lunii ianuarie. De atunci, nimeni nu s-a mai stresat să pună lucrurile la punct.
ÎNCĂ DOUĂ SĂPTĂMĂNI...
Sergiu Năstase, directorul tehnic al salinei, se turează rapid când vine vorba de detaliile nefinalizate, mai ales pentru că s-a dedicat salinei mai bine de zece ani: "Roata este funcţională, dar nu vreau să-i dau drumul atât timp cât nu am alimentare electrică duală. Dacă, Doamne fereşte, îmi cade tensiunea, ce fac cu oamenii care rămân sus? Băieţii nu au apucat să tragă cablul de la tabloul electric până acolo. Eu suflu şi în iaurt decât să am probleme cu copilaşii, pentru că de ei mi-e frică, nu