Elevii de clasa a XII-a vor susţine începând de astăzi şi până miercuri proba orală la limba şi literatura română pentru bacalaureat. Dascălii care participă la exa-menul de bacalaureat nu vor primi bani pentru munca depusă.
În judeţul Dolj, 7.169 de adolescenţi şi tineri s-au înscris pentru susţinerea examenului de bacalaureat din acest an. Dintre aceştia, 304 sunt candidaţi din anii trecuţi care au promovat proba de limba şi literatura română şi care au solicitat echivalarea probei.
Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale şi itemi corespunzători descriptorilor competenţelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă. „La probele orale, candidatul va extrage un bilet şi va primi hârtia ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor, se acordă fiecărui candidat 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, alte 10 - 15 minute. Rezultatul obţinut la aceste probe nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional, cu următoarele calificative: mediu, avansat sau experimentat“, a precizat Alexandru Gâdăr, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.
Proba pentru verificarea competenţelor lingvistice este la limba română, iar subiectele, din cele menţionate de reprezentanţii ISJ, nu vor avea un grad mare de complexitate. Astfel, pentru nivelul mediu, la înţelegerea textului, candidatului i se cere să citească textul corect şi cursiv şi să