KDF Energy, unul dintre cei mai importanti brokeri de certificate de emisii de gaze cu efect de sera din Romania, spune ca activitatea de trading cu astfel de instrumente, desi relativ noua pentru piata locala, se poate dovedi a fi una extrem de banoasa, castigurile anuale putand depasi chiar si suma de 100.000 de euro. Pentru firmele care au inceput sa se dezvolte local din acest domeniu, dificultatea vine insa tocmai in incercarea de a gasi specialisti buni.
"Depinde numai de rezultatele persoanei respective si de nivelul de expertiza. Teoretic, un trader bun activ in acest domeniu, poate usor depasi 100.000-200.000 de euro pe an. Practic insa, este foarte greu sa gasim oameni atat de buni si cu calificarile necesare", spune George Brailoiu, directorul general si proprietarul KDF Energy.
Compania pe care o conduce a inceput sa functioneze inca din anul 2002, fiind specializata in domeniul consultantei pe probleme de energie, din 2008 incepand sa se dezvolte si pe partea de tranzactii cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Aceste certificate fac parte dintr-un program adoptat la nivel european prin care se urmareste reducerea poluarii. Astfel, fiecare stat membru UE are un nivel maxim pentru gazele cu efect de sera pe care le poate emite, acest nivel fiind mai departe impartit operatorilor industriali. Acestia din urma primesc un numar de certificate de emisii proportional cu gradul de poluare.
15 milioane de euro, cea mai mare tranzactie realizata de KDF Energy
In functie de activitate, unii operatori pot avea un surplus de certificate, in timp ce altii pot avea un exces. Astfel au loc tranzactii din care unele companii pot face rost de fonduri, banii fiind obligatoriu a fi investiti in proiecte de eficientizare energetica. "Clientii nostri provin din cele mai diverse arii de de activitate. Spre exemplu industria chimica, indust