» Reevaluarea celor peste 900.000 de pensionari cu invaliditate existenti acum, ceruta de premierul Boc, este imposibila pentru anumite afectiuni precum depresiile, spun medicii.
» "Oamenii cu parafa" care pun diagnostice false "ar trebui aruncati in puscarie", considera Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice.
» In Romania, numarul falsilor pensionati pe caz de boala este in crestere: 33% din dosarele verificate de Casa de Pensii in 2006, 34% in 2007, 38% in 2008.
Sefa comisiei de expertiza medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul Casei de Pensii Dolj, dr. Valentina Goga, a fost condamnata ieri la trei ani de inchisoare fiindca a cerut 500 de lei de la o persoana pentru a-i da actele necesare pensionarii pe caz de boala. si sefa Comisiei de Expertiza de la Cluj, dr. Floarea Mariana Ianson, este cercetata penal pentru aceeasi fapta. In Bihor si Mures, cele doua judete fruntase in 2009 la numarul de noi cereri de pensii de invaliditate, jumatate din dosare au fost respinse, iar un sfert din solicitanti au fost chemati la Bucuresti pentru internare si rediagnosticare, ne-a declarat Angelica Mihail, director de comunicare al Casei Nationale de Pensii.
In ultimii 20 de ani, in Romania numarul cazurilor de pensionare pe caz de boala a crescut cu peste 400%, dupa cum precizeaza un raport prezidential. Asa s-a ajuns ca in 2008 patru din zece dosare verificate de Casa de Pensii s-au dovedit a fi bazate pe diagnostice mincinoase sau inventate. Multe dintre ele, afectiuni psihice, usor de dat, greu de verificat, cum ar fi depresia sau fobiile.
Premierul Emil Boc a cerut reevaluarea tuturor dosarelor. Pensia medie de invaliditate este de 540 de lei pe luna, iar daca 30% din dosare se dovedesc a fi false si vor fi anulate, se va realiza o economie de circa 35,5 milioane d